Elérhetőségek

Felsőmarác Község Önkormányzata

Cím: 9918 Felsőmarác,
Fő út 100.
Telefon:
+36/94/542-027
E-mail:
polgarmester@felsomarac.hu


Látnivalók

Himfai Parkerdő

Vas megye történelmi nevezetességű nemzetségének, a Nádasdy családnak egyik tagja, Nádasdy Heym (Him) a XIII. század első felében vette birtokba Halogy harmadát és Marác keletei részét, s utóbbi területen építette fel lakóhelyét, s jött létre Himfölde → Himfalva → Himfa. A mai erdőterület nyugati szélén, az egyik örökös, Nádasdy Karácsony felépíti a Boldog Lőrinc titulusú kápolnát. A Nádasdyakat több birtokos követi (Ivánczi, Győri, Kövesdi, gróf Batthyány), végül a II. világháború végéig a gróf Sigray család tulajdona a mai Felsőmarác területén található Himfa. A területet 1733. után, a Batthyányiak idején kezdik Himfának nevezni, amikor a korábban elpusztított falu helyén majorgazdaságot alakítottak ki. A világháborút követően az erdőterület államosításra került, s kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. jogelődje lett.

A himfai erdőterület nagyobb része a Vasi - Hegyhát peremén fekszik s az alatta fekvő sík terület mocsaras, vízállásos volt, hisz' neve is Berek, s itt folyik a Berki-patak is, amely mentén jelentős rekettyefüzes berekerdő alakult ki. A Csákánydoroszlón élő Csaba József, a terület madárvilágát ismertető dolgozatában említi is a Berekben előforduló madarakat. Ez a terület lett később az alapja a Himfai-környezetvédelmi-tó kialakításának.     

A Himfai Parkerdő története az 1970-es évek első felére nyúlik vissza. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. jogelődje, a Nyugatmagyarországi Fagazdasági Kombinát (NYFK) 1974-ben készítette el a kirándulóerdő fejlesztési tervét 92 hektárt (Felsőmarác 1-2 erdőtag) érintően. Az NYFK erdőgazdasága 1975. végéig a parkerdőt kialakította.

A parkerdőnek hármas funkciója volt, elsősorban közjóléti célokat szolgált, mellette exóta kísérletek folytak a területen (honosítási kísérlet, növedékmérés stb.) ill. a területen előforduló meredek oldalak talajvédelmét szolgálta.

A Parkerdő területe 1978 óta része az Őrségi Tájvédelmi Körzetnek, majd 2002 óta az Őrségi Nemzeti Parknak.

http://www.szherdeszet.hu/turizmus/kozjoleti-letesitmenyek/himfai-parkerdo.html


Himfai Környezetvédelmi-tó

A tó az Őrségi Nemzeti Park területén helyezkedik el, melyet a Himfa-patak táplál. A tó közvetlen környezetében található erdő igazi természetes környeztet biztosít a pihenni, kikapcsolódni vágyó családos horgászoknak. Kijelölt parkoló, tűzrakó hely, tisztavizű forrás, padok, asztalok várják a kirándulókat és horgászokat. Felsőmarác település felé tartó bekötőút oldalánál lévő horgászhelyeken 1, 7-1, 8m-es vízmélységet találunk. A szemközti oldalon húzódó patakmedernél az említett mélység akár 3 méterre is ugorhat. A tó állandó vízszintjét zsilip szabályozza, melyet 2004-ben újítottak fel, hogy az aszályosabb időszakban se csökkenjen le a tó vízszintje. Agyagos, iszapos a fenék, helyenként tuskók és némi bokormaradvány is nehezíti az árkot. A nyugati oldalnál 2-2,2m-es a vízmélység, partszegélyben, pedig 1,0m körüli. A tó egyenletes és azonos feltételeket tud biztosítani horgászversenyek rendezésére, amely az egyenletes mederviszonynak, és a szinte szabályos téglalap formának köszönhető. A versenypálya jelleg miatt sok a fehérhal, de nem ritkák a nagy méretű amurok, pontyok. A vízpartot általában nád szegélyezi, de a felsőbb részen tujasor kezdődik, melynek kezdetére tehető nagyjából a tó azon része, ahol már 6-8 méterre megtaláljuk az 1,8 méteres vizet, ami sok halat adhat, az ügyesebbek egy kisebb törést keressenek, mert ott jön meg igazán a hal. Vas megyében igazi süllős vizeként tartják számon.

https://www.fishworld.eu/hu/vizek/himfai-kornyezetvedelmi-to

 


Vissza az előző oldalra!
Felsőmarác Község Önkormányzata - Magyar