Elérhetőségek

Felsőmarác Község Önkormányzata

Cím: 9918 Felsőmarác,
Fő út 100.
Telefon:
+36/94/542-027
E-mail:
polgarmester@felsomarac.hu


A település bemutatása

Földrajzi és természeti viszonyok

A Rába völgyét szegélyező vasi dombháton találjuk Felsőmarácot. Domborzatát meghatározza, hogy a Hegyhát és az Örség határán fekszik. A Rába és a Zala között elterülő hátság a Rába egykori törmelékkúpjából keletkezett úgy, hogy a két folyó mintegy 30-40 méter mély völgyet vágott bele. A kiemelkedő területet kisebb patakok is felszabdalták. A község tengerszint feletti magassága 230 méter. Külsö területének felszíne változatos.

Északon tagoltan dombos, délen dombhátak és sík részek váltják egymást. Belterülete domboldalon fekszik. Fő utcája enyhén lejtős. Korábban a földek keleti, külsö részén bakhátas
művelés folyt. A természeti adottságok az erdőgazdálkodásnak és a mezőgazdálkodásnak kedvez.

A község éghajlata szerint az Örség tájkörzetébe tartozik. A növényzet nagyon változatos. Megtalálható itt az Örség egész növényvilága. A falut földrajzilag a Hegyhát tájegységhez sorolták. Később a gazdasági és a néprajzi szempontokat is figyelembe véve Külsö Örségként
is emlegették. A közigazgatást az 1570-es évekig Vasvárról, azt követően Körmendről és Szombathelyről irányították. A helység névadásáról eltérőek a vélemények. Neve vagy a szláv moravci (mona emberek), vagy az elferdített magyar Marót névből ered. Első okleveles említése Morouch néven 1258-ból való. A Csákánydoroszlóból Felsőmarácra vezető út közelében, az úttól jobbra keresztjelzi az egykori Tótfalu helyét. A török időkben kisebb váracska állt itt. Ma már csak a helye látszik.
 

A község határai
Északon a Rába folyó völgyében terül el a Berekség, benne a csaknem 13 hektáros környezetvédelmi tó, a Himfai parkerdő sétálóútjával, forrásaival, patakjaival. A tótfalusi dombok parkosított területe, a Csányi várkastély emlékhelye tartozik még ide. Nyugaton található a maráci-ivánci határt elválasztó patak és erdős, ligetes völgye. Tótfalu alatt, ahol a patak kiér a Berekbe, hajdanán malom működött. A községet több irányból is el lehet érni. Legcélszerűbb a 8-as főútról Csákánydoroszlónál keletre letérni, és az utat folytatni a Rába folyóig. A hídon átérve ágazik el az út északkeletnek Halogy, Nádasd, délnek Ivánc, Őriszentpéter, Muraszombat felé. Ez utóbbiról vezet az út Felsőmarácra. A település 95,3 ha belterülettel és 1648,4 ha külterülettel rendelkezik.


Vissza az előző oldalra!
Felsőmarác Község Önkormányzata - Magyar