2018.05.23. | nyitólap | honlaptérkép | kedvencek közé | legyen a nyitólapom
magyar | deutsch | Vakok és gyengénlátók verziója
szentgotthard.hu | hivatal.szentgotthard.hu | ip.szentgotthard.hu | online-szállás | kisterseg | orseg.net
Bejelentkezés

Regisztráció
Keresés

Szavazás
4500 aláírás gyűlt össze a hulladákégető ellen. Ön szerint eredménnyel jár a tiltakozás?
-Igen, a közakaratnak érvényesülnie kell.
-Nem, a lakosság véleménye nem döntő súlyú.
-Lehetséges, de a lakossági tiltakozás önmagában nem elég.
Hírlevél feliratkozás

Szentgotthárd testvérvárosai

Walldürn (D):

A város 12.000 lakosú, az Odenwald középhegységben található, híres zarándok- és pihenőhely a régióban. Mivel közel fekszik több nagyvároshoz, mint Frankfurt, Würzburg, Heidelberg és Heilbronn, autóval, vonattal és repülőgéppel egyaránt könnyen megközelíthető.

Turizmus

Walldürn Németország harmadik legjelentősebb zarándokhelye, a város Bazilikája a Rajna-Majna térség legszebb barokk épületeinek egyike, évente 150.000 zarándok keresi fel.

A belváros képét a kanyargós utcácskák és a favázas falú házak sokasága határozza meg, melyekben különféle üzletek, éttermek, kávéházak, szállodák találhatók. Itt található Németország legrégebbi városháza, amely a mai napig a polgármester székhelyéül szolgál.

A város a szabadidős tevékenységek széles körét kínálja, mint a tenisz, úszás, postakocsikázás, túrázás, kerékpározás, de van a közelben egy 27 lyukú golfpálya és egy ?Forest Jump? nevű drótkötélpálya is. A város területén több kerékpárútvonal találkozik. Walldürn az UNESCO Bergstrasse/Odenwald Geopark része.

Kultúra

Walldürn sokrétű és változatos kulturális programkínálattal rendelkezik. Rendszeresek a színházi előadások, szabadtéri előadások, felolvasóestek, kabarék, koncertek stb. A város ?Reil?sches Haus? nevű kiállítótermében világhírű művészek alkotásait mutatják be, 2001-ben Marc Chagall, 2002-ben Salvador Dali, 2003-ban Pablo Picasso, 2004-ben Joan Miró, 2005-ben pedig Henri Matisse alkotásaiban gyönyörködhetett a közönség. Ezen kívül számos múzeum található a városban - a legjelentősebb az Odenwaldi Szabadtéri Múzeum - amelyek betekintést nyújtanak a régi idők művészetébe, emellett modern, kortárs művészek alkotásait is bemutatják.

Gazdaság

Walldürn a térség jelentős gazdasági központja. Itt telepedett le többek között a Braun cég, mely az 1950-es évek óta itt működteti borotvagyártó üzemét. A város ideális feltételeket nyújt további cégek letelepedéséhez, ipari parkjában elegendő hely áll azonnal rendelkezésre és rendelkezik a szükséges infrastruktúrával is. A 27-es és 47-es főútvonalak érintik a várost, melyeken keresztül összeköttetésben áll a frankfurti ill. a heilbronn/stuttgarti autópályákkal, ezen kívül vasúti és légi közlekedéssel is megközelíthető. Megfelelő képzési lehetőségek, aktív egyesületi élet, különösen kedvező telekárak és vállalatbarát közigazgatás áll a cégek rendelkezésére.

További információk: www.wallduern.de


Tarvisio (I):

Tarvisio Olaszország észak-keleti részén (Friuli Venezia Giulia tartományban) található, 270 km-re Szentgotthárdtól. Tarvisio az osztrák határtól, Karintia tartománytól 11 km-re, Szlovéniától pedig 8 km-re fekszik egy csodálatos, az Alpok által körülhatárolt völgyben.

Tengerszínt feletti magassága 800 m.

Nyáron csodálatos parkjaiban, erdeiben a rendkívül sokszínű növényzete miatt kellemes sétákat, kirándulásokat lehet tenni.

A tarvisioi gasztronómia az egyik legnevezetesebb Friuli tartományban. Elsősorban az olasz, de az osztrák és a szlovén konyha ízeit is felfedezhetjük benne, vannak nagyon ismert termékei: a Montasio sajt, a val Canale-i alma, illetve a borai.

Környékén sok étterem, szálloda, appartman található, számtalan szórakozási lehetőséggel: kerékpározás, hegymászás, vízi sportok, golf.

Híres Tarvisio sícentruma, mivel a hegyek áprilisig havasak. Télen a sípályák gondozottak, tökéletesen előkészítettek, illetve a pályák 90%-a hóágyúval felszerelt.

Tarvisio híres a bőrpiacáról is.

Tekintve hogy Tarvisio határvidék, ahol különböző népcsoportok élnek, így a kulturális öröksége is nagyon sokszínű, összetett.

A Völgyvidék gépkocsival leggyorsabban a Rábafüzes - Graz - Klagenfurt - Villach - Tarvisio útvonalon érhető el. A legközelebbi olasz reptér a Friuli Venezia Giulia.

További információk:

www.tarvisiano.org

www.comuneditarvisio.com

Isola (Slo)

www.izola.si

Delle (F)

www.delle.frPetrila (Ro):

www.petrila.ro

Eseménynaptár
2018 május
H K SZE CS P SZO V
impresszum | jogi nyilatkozat